In het indringende herdenkingsprogramma 'Heeft mams mij bij moeder gekocht?' vertellen vijf senioren hoe ze als kind de Jodenvervolging hebben overleefd door onder te duiken. Een van hen is Hanneke Lankhout die de oorlog overleefde bij de familie Jansen in Eerde.

 

Na de bevrijding in september 1944 werd Hannekes moeder in Veghel herenigd met Hanneke en haar broertje Paul die dat helemaal niet leuk vond. Hij was in Limburg als tweejarige ondergedoken in een groot gezin van zeven kinderen met veel kippen en koeien. Op een gegeven ogenblik zei hij: ‘Hanneke, ik geloof wel dat jij mijn zusje bent, maar hoe zit dat met mam? Heeft mams mij bij moeder gekocht?’

220504 hanneke en paul in veghel

 

Het programma, gemaakt door Marcel Prins, is woensdag 4 mei om 22.55 uur te zien bij de EO op NPO 2. Kijk voor meer informatie op www.andereachterhuizen.nl/lankhout.html of op www.hannekelief.nl.

220503 Hanneke Lankhout

Haneke Lankhout

Nieuw op deze site

11 005 6k 1.

Een klein dorp, maar wel het hart van Uden-Veghel, dat is Mariaheide. De meer dan 1600 inwoners leven er gemoedelijk met elkaar. Ooit was Mariaheide een kruispunt van spoorlijnen en hoofdwegen, nu is al dat verkeer verdwenen en zijn het vooral fietsers die Mariaheide doorkruisen. Ooit vormde 'stoplichten' het middelpunt van het dorp, nu zijn dat de mensen die van Mariaheide een bloeiende gemeenschap maken waar iedereen welkom is. Gastvrij en een bezoek meer dan waard: Mariaheide!

Back to top