Na vijf jaar van voorbereiden, landen op 30 juni 2022, de eerste vier F-35’s op vliegbasis Volkel. Later dit jaar zullen nog zes F-35’s neerstrijken op de Brabantse vliegbasis.

 De F-35’s worden ingedeeld bij het 313 squadron. Dit squadron is sinds begin dit jaar op vliegbasis Leeuwarden gestationeerd geweest om te leren werken met dit geavanceerde gevechtsvliegtuig. Op deze manier maakt het 313 squadron een vliegende start en kan er meteen samen met de al aanwezige F-16’s vanaf vliegbasis Volkel getraind worden.

Tegelijkertijd met de aankomst van de eerste vier F-35’s voor vliegbasis Volkel zal het Air Combat Command (ACC) opgericht worden. Een commando wat onder eenhoofdige leiding de ‘Airpower’ van vliegbasis Leeuwarden, het Air Operations Centre in Nieuw Milligen en vliegbasis Volkel bundelt en waar ook ter wereld kan worden ingezet voor vrede en veiligheid.

De F-16 blijft nog twee jaar vliegen vanaf vliegbasis Volkel totdat de F-35 alle taken heeft overgenomen en de F-16 faseert langzaam uit in 2024.

De oprichtingsceremonie vindt op vliegbasis Volkel plaats en is alleen toegankelijk voor genodigden. Omroep Brabant zal vanaf 15:00 uur live-verslag van de aankomst van de F-35 door middel van een livestream. De overvlucht (flyby) van
de vier F-35’s, rond 15:40 uur, zal wel zichtbaar zijn van buiten vliegbasis Volkel.

220612 F 35

Nieuw op deze site

11 005 6k 1.

Een klein dorp, maar wel het hart van Uden-Veghel, dat is Mariaheide. De meer dan 1600 inwoners leven er gemoedelijk met elkaar. Ooit was Mariaheide een kruispunt van spoorlijnen en hoofdwegen, nu is al dat verkeer verdwenen en zijn het vooral fietsers die Mariaheide doorkruisen. Ooit vormde 'stoplichten' het middelpunt van het dorp, nu zijn dat de mensen die van Mariaheide een bloeiende gemeenschap maken waar iedereen welkom is. Gastvrij en een bezoek meer dan waard: Mariaheide!

Back to top