D’n Brouwer is zoveel meer dan een café. Ooit begonnen als café, ontmoetingscentrum, 2e huiskamer voor Mariaheide en omgeving en nog steeds in die zin belangrijk met zeker in de zomer het mooiste terras in de wijde omgeving waar inwoners maar ook fietsknooppuntvolgers graag neerstrijken voor een Westmalle tripel of een Gulden Carolus. Maar inmiddels is het ook uitgegroeid tot regionaal biljart- en dartcentrum. Een soort sportcentrum annex luxe kantine dus.

Maar het is ontegenzeggelijk ook een activiteitencentrum. Ga maar na: koren houden er hun repetitieavonden, countrydansers zijn er actief en meerdere verenigingen vinden er onderdak. Daarnaast is het ook een partycentrum: feesten, trouwerijen, koffietafels na begrafenissen, je kunt er a.h.w. in iedere leeftijdsfase terecht. Zeker omdat d’n Brouwer ook allerlei “losse” activiteiten organiseert: regelmatig zijn er optredens van shantykoren en orkesten, met name de “oldies” zijn heel populair. Maar ook zie je regelmatig groepen wandelaars en fietsers rondom het knusse Mariaheide. Dan is er weer een tocht uitgezet door de actieve uitbaters. Of er is weer een zomervolleybaltoernooi. Honderden kilo’s zand gestort op het plein want d’n Brouwer beperkt zich niet tot het binnengebeuren. Er gaat geen weekend voorbij zonder dat er iets te doen is, in die zin is d’n Brouwer het kloppend centrum van het dorp maar met bezoekers uit de hele regio.

Biljartclub de Blunderende Ballen
Een van de hoofdactiviteiten is het edele biljartspel. Onder de overkoepelende naam B.A.M. Biljart Academie Mariaheide (een prestigieuze naam die tegelijkertijd de sfeer waaronder gespeeld word duidelijk maakt) zijn tientallen beoefenaars wekelijks bezig hun moyenne te verbeteren. Gewoon als spelletje maar ook in officiële KNBB-competities. Op inmiddels maar liefst 5 biljarts. Een van die verenigingen is de BBB, de Biljartclub de Blunderende Ballen (dus niet die andere BBB, deze was er al veel eerder en heeft daar absoluut niets mee te maken). Deze Club van fanatieke en minder fanatieke ballers hebben hun vaste speelmiddag op donderdag, Hebben een eigen onderlinge competitie van libre- en driebanden waarbij men ook voor één spelsoort kan kiezen. Meerdere leden spelen ook in KNBB-verband in de regionale driebanden competitie. Daarnaast zijn er jaarlijks sportieve ontmoetingen met Goch (Duitsland) en zijn er ook uitstapjes vaak met een cultureel tintje (stedenbezoek e.d.).


De BBB bestaat dit jaar 11 jaar (de helft van café d’n Brouwer dus) en dat gaat, omdat door corona vorig jaar nogal wat in het water viel, feestelijk gevierd worden met meerdere activiteiten.
Alhoewel de vereniging in tegenstelling tot de landelijke trent nog steeds groeit en tegen het gewenste maximum aan zit is er nog plaats voor een enkele speler.


Info bij Jacques van Dijk 0413-363931

220703 dn brouwer

Nieuw op deze site

11 005 6k 1.

Een klein dorp, maar wel het hart van Uden-Veghel, dat is Mariaheide. De meer dan 1600 inwoners leven er gemoedelijk met elkaar. Ooit was Mariaheide een kruispunt van spoorlijnen en hoofdwegen, nu is al dat verkeer verdwenen en zijn het vooral fietsers die Mariaheide doorkruisen. Ooit vormde 'stoplichten' het middelpunt van het dorp, nu zijn dat de mensen die van Mariaheide een bloeiende gemeenschap maken waar iedereen welkom is. Gastvrij en een bezoek meer dan waard: Mariaheide!

Back to top