Festilent - SCMH Eindstand: 1-1 Verslaggever: Ron van de Laar

ZEELAND – Tegen het Zeelandse Festilent is er de laatste seizoenen altijd wel ‘wat’ aan de hand. Vorig seizoen moest SCMH na enige consternatie zelfs tweemaal een uitwedstrijd in Zeeland spelen in dezelfde competitiereeks. Ook hebben we al een aantal maal ‘Apocalyptisch weer’ gehad. En tot slot gebeuren er tijdens deze derby’s vaak ook curieuze momenten die de uitslag mede bepalen. Ook de wedstrijd van zondag 20 november gaat de geschiedenisboeken in als zondermeer curieus. SCMH kwam in de slotfase van de eerste helft op een 0-1 voorsprong en gaf deze net na rust ook weer weg door een uiterst curieuze indirecte vrije trap te incasseren, die de thuisploeg verzilverde. In het restant van de wedstrijd speelden beide ploegen vol voor de winst, maar maakte de intredende duisternis het er zowel voor de spelers en het publiek niet gemakkelijker op om de wedstrijd te volgen. Gescoord werd er dus niet meer en zo sloeg koploper Festilent, de aanval van nummer twee SCMH af, maar kon het zelf ook niet uitlopen en de competitie bijna vroegtijdig beslissen. Nu blijft het verschil tussen beide ploegen zeven punten in het voordeel van de Zeelanders.

Droog hielden we het tijdens deze editie ook niet, maar hoosbuien van Bijbelse proporties bleven gelukkig achterwege, maar wel was het buitengewoon grauw en kil weer. Wellicht dat het daarom tot de zestiende minuut duurde voor we het eerste serieuze wapenfeit van de wedstrijd konden noteren. Die kwam op naam van de thuisploeg. Een schot van afstand dat de lat schampte. Ook hierna heeft Festilent vooral het balbezit maar kon niet heel veel gevaar stichten. Op één hachelijk moment na, dat maar ternauwernood goed afliep voor SCMH. Maar dat viel meer de scheidsrechter aan te rekenen, dan de SCMH defensie. De arbiter negeerde namelijk bewust de grensrechter toen deze zijn vlag omhoog stak wegens buitenspel van een Festilent-aanvaller. Het spel ging dus door en zo verkreeg de thuisploeg een overtal situatie voor de Heise goal. Maar dit buitenkansje speelden zij vervolgens slecht uit, waardoor SCMH ontsnapte aan de openingsgoal. Maar dan laat SCMH wat van zich horen. Een aanval wordt onreglementair gestuit en dat levert SCMH een vrije trap op, ruim 25 meter van de Zeelandse goal. Met een geweldige uithaal verschalkt Stan Rovers bijna de keeper, met een uiterste reflex weet hij de poeier via de lat tot corner te verwerken. De corner levert helaas niets op. Daarna in de 36e minuut een uitbraak van SCMH over de linkerkant van het veld. Roel Bekkers legt de bal na een fraaie actie klaar voor de inkomende Thomas van der Velden. Via de binnenkant van de paal schiet Thomas de bal achter de Zeelandse keeper en zet zo SCMH op een 0-1 voorsprong. Een beetje tegen de verhouding in, maar toch, qua werklust en strijd is het SCMH wel gegund. Maar vanaf de aftrap en de daaropvolgende aanval van Festilent is het alweer bijna 1-1. Een woeste uithaal vanuit de tweede linie spat uiteen op de lat, keeper Dave van Doorn komt met de schrik vrij. En zo gaat SCMH met een 0-1 voorsprong de rust in.


SCMH weet vervolgens dat de thuisploeg in het tweede bedrijf nog nadrukkelijker het Heise doel zal opzoeken. Maar het is een uiterst curieus moment vlak na rust dat Festilent naast SCMH zal brengen. Na een onschadelijk gemaakte aanval van de thuisploeg is de bal in handen van Keeper Dave van Doorn. Hij ziet vervolgens Jelle van der Velden geblesseerd op de grond liggen. Hij verwacht dat de scheidsrechter het spel stil legt voor een blessure behandeling. Echter de scheidsrechter hoeft hiervoor niet te fluiten, terwijl de bal officieel nog in het spel is. Keeper Dave aarzelt te lang en verzuimd de bal weg te trappen. Vervolgens fluit de leidsman wel af, maar voor het te lang in de hand houden van de bal en krijgt SCMH daardoor een indirecte vrijetrap tegen op de rand van de zestien meter! Consternatie alom! Het is misschien niet sjiek en sportief, maar wel volgens de regels. Daar had de keeper toch wel wat slimmer op moeten anticiperen! Dit cadeautje pakte Festilent maar al te graag uit. De vrije trap ging onder de muur door, Dave van Doorn kreeg zijn hand er niet goed achter en zo rolde de bal traag over de doellijn: 1-1. Een fikse domper voor SCMH, maar de mannen van Stan Vos gaven vervolgens in de tweede helft geen krimp en lieten zich hierdoor niet uit het veld slaan. Natuurlijk kreeg Festilent nog een aantal serieuze kansen op een tweede treffer. Maar met tomeloze inzet en soms wat geluk werd een tweede Zeelandse treffer voorkomen. Zo nu en dan kwam SCMH onder de druk uit en had het zelfs een paar maal de 1-2 op zijn schoen. Vooral de poging van Roel Bekkers in de 71e minuut mocht er zijn. Na weer een fraaie actie schoot hij de bal in de verre hoek. De keeper kon de bal maar ternauwernood met hulp van de paal naast tikken: corner. Deze leverde ook een kans op, maar de bal werd nu recht in de handen van de keeper geschoten. En toen tikte de klok vier uur aan en werd het toch wel aardig donker in Zeeland door het grauwe kille herfstweer en de regen. Helaas was er geen kunstlicht installatie aanwezig op het hoofdveld, dus beide ploegen en het aanwezige publiek moesten nog een kwartier in de intredende duisternis door. Best wel bizar, maar het past helemaal bij de curieuze derby’s tegen Festilent. Het bleef tot het einde toe zeer spannend. Beide ploegen kregen in de absolute slotfase allebei nog een dot van een kans op de winnende treffer. De kopbal van Festilent na een voorzet ging gelukkig net naast. En een uitbraak van SCMH miste net de finishing touch.

Al met al een zeer knap en welverdiend punt voor SCMH bij de ongenaakbare koploper in Zeeland. 

Nieuw op deze site

11 005 6k 1.

Een klein dorp, maar wel het hart van Uden-Veghel, dat is Mariaheide. De meer dan 1600 inwoners leven er gemoedelijk met elkaar. Ooit was Mariaheide een kruispunt van spoorlijnen en hoofdwegen, nu is al dat verkeer verdwenen en zijn het vooral fietsers die Mariaheide doorkruisen. Ooit vormde 'stoplichten' het middelpunt van het dorp, nu zijn dat de mensen die van Mariaheide een bloeiende gemeenschap maken waar iedereen welkom is. Gastvrij en een bezoek meer dan waard: Mariaheide!

Back to top