Piet van Asseldonk schreef voor het blad van de Heemkundekring Vehchele enkele jaren geleden over een foto uit 1950 van twee kloosterlingen op het strand bij Bergen (Noord-Holland). Uit nader onderzoek bleek dat één van de kloosterlingen in Mariaheide was geboren. Het gaat om Jan Pennings (1887-1969), geboren in een boerderij aan, wat nu de Meester Schendelerstraat is. Hoe kwam Jan Pennings in 1950 op het strand van Bergen terecht?

D63 

De boerderij waar Jan Pennings in 1887 werd geboren. Voor meer informatie over deze boerderij, zie het artikel onder D63 in de rubriek 'Geschiedenis van huizen en boerderijen' op deze site.

In 1916, op 29-jarige leeftijd, besluit Jan Pennings om het klooster in te gaan. Het is de tijd van het Rijke Roomse Leven. Veel boerenzonen- en dochters gaan in het klooster. Mannen die kunnen en mogen studeren, gaan naar het seminarie of het juvenaat en worden opgeleid voor priester of onderwijzer. Vrouwen worden in het klooster opgeleid voor functies in het onderwijs of de zorg. Mannen en vrouwen die niet mogen of kunnen studeren, worden in het klooster ingezet voor ondersteunende werkzaamheden, zoals koken en schoonmaken.

Waarom Jan Pennings ervoor kiest om in het klooster te gaan, is niet bekend. Mogelijk heeft de propaganda vanuit de kerk hem tot zijn roeping gebracht of heeft hij de militaire dienstplicht willen ontlopen. Hoe dan ook, de orde waarin hij wil toetreden is die van Minderbroeders Kapucijnen, de broeders in bruine pij en blote voeten in sandalen.

D63.03a Broeder Longinus aan het strand

De familie Pennings met links Jan (broeder Longinus)

Jan Pennings brengt pastoor Van Haaren van zijn roeping op de hoogte. Pastoor van Haaren schrijft vervolgens een aanbevelingsbrief aan de Kapucijnenoverste, broeder Anastasius. Huisarts Verbeek uit Veghel neemt intussen bij Jan Pennings een medische keuring af. Hij constateert een vergroot hart, maar verder is Jan gezond. Later levert pastoor van Haaren ook een geboortebewijs van Jan Pennings aan bij broeder Anastasius. Voor het doopbewijs verwijst hij door naar de Lambertusparochie in Veghel. Als Jan Pennings op 8 januari 1887 wordt geboren en gedoopt, bestaat de parochie Mariaheide nog niet en dus moet het doopbewijs in Veghel worden gehaald.

Op 8 september 1916 wordt Jan Pennings dan toch een Kapucijner broeder. Hij krijgt de kloosternaam broeder Longinus. Na een proefperiode van drie jaar legt hij op 19 september 1919 de gelofte af. Vanaf dat moment werkt broeder Longinus vijftig jaar als schoonmaker, koster en kok in verschillende kloosters van de Kapucijnen in Nederland.

Hij leidt daar een bescheiden bestaan en valt slechts op als hij een goede maaltijd voor een jubilerende medebroeder verzorgt.

D63.03c Broeder Longinus als klokkenluider

Broeder Longinus luidt de klokken.

D63.03d Broeder Linginus met medebroeders Broeder Longinus (links) met enkele medebroeders.

Op 2 mei 1969 overlijdt broeder Longinus in het Kapucijner klooster in Handel, 72 jaar oud. Hij wordt begraven in Handel, maar als het klooster daar gesloten wordt, verplaatst men zijn graf naar Velp bij Grave. In 2014 wordt daar een gedenkplaat met de namen van alle Kapucijnen in Nederland vanaf 1882 onthuld. De naam van broeder Longinus staat er ook op. Het is niet de enige herinnering aan de Heise Jan Pennings, die in 1916 intrad in de orde van de Minderbroeders Kapucijnen. Er is ook nog die foto, gemaakt op het strand van Bergen, toen Jan Pennings in het klooster van IJmuiden woonde en werkte.

Broeder Longinus (rechts) op het strand van Bergen

D63.03a Broeder Longinus aan het strand

Nieuw op deze site

11 005 6k 1.

Een klein dorp, maar wel het hart van Uden-Veghel, dat is Mariaheide. De meer dan 1600 inwoners leven er gemoedelijk met elkaar. Ooit was Mariaheide een kruispunt van spoorlijnen en hoofdwegen, nu is al dat verkeer verdwenen en zijn het vooral fietsers die Mariaheide doorkruisen. Ooit vormde 'stoplichten' het middelpunt van het dorp, nu zijn dat de mensen die van Mariaheide een bloeiende gemeenschap maken waar iedereen welkom is. Gastvrij en een bezoek meer dan waard: Mariaheide!

Back to top