Oefenen bij duisternis is noodzakelijk om vliegers optimaal voor te bereiden op hun taak, zowel in Nederland als in uitzendgebieden wereldwijd. De vroeg invallende duisternis in de wintermaanden maakt het mogelijk een dergelijk
oefenprogramma uit te voeren. Daadwerkelijke inzet van Nederlandse gevechtsvliegtuigen vindt vaak plaats bij duisternis.

Bij duisternis vliegen jachtvliegers met nachtzichtapparatuur, de zogenaamde Night Vision Goggles. De vlieger ziet door deze helderheidsversterkers alles in groentinten en het zicht is beperkt en vergelijkbaar met het kijken door twee kokers. Het trainen hiermee is pas zinvol wanneer volledige duisternis is ingetreden. De uitvoering van een missie vergt, zeker bij duisternis, specifieke training en ervaring. Dit geldt helemaal voor complexe missies met meerdere vliegtuigen en dreiging vanaf de grond en/of in de lucht. Dankzij intensieve trainingen worden de vaardigheden van vliegers op peil gehouden die het verschil maken in de huidige en toekomstige missies.

Het avondvliegprogramma vindt plaats in:


  • week 2 (10 t/m 13 januari)

  • week 3 (17 t/m 20 januari);

  • week 6 (7 t/m 10 februari)

  • week 7 (14 t/m 17 februari)

  • week 8 (21 t/m 24 februari)


Er wordt in principe gevlogen van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 23.00 uur. Op vrijdagen wordt er alleen overdag gevlogen. Vanwege operationele redenen of door onvoorziene omstandigheden is het mogelijk dat er van bovenstaand vliegprogramma wordt afgeweken.


Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie http://www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen. Klachten kunnen worden ingediend via http://www.luchtmacht.nl/geluidshinder.

Nieuw op deze site

11 005 6k 1.

Een klein dorp, maar wel het hart van Uden-Veghel, dat is Mariaheide. De meer dan 1600 inwoners leven er gemoedelijk met elkaar. Ooit was Mariaheide een kruispunt van spoorlijnen en hoofdwegen, nu is al dat verkeer verdwenen en zijn het vooral fietsers die Mariaheide doorkruisen. Ooit vormde 'stoplichten' het middelpunt van het dorp, nu zijn dat de mensen die van Mariaheide een bloeiende gemeenschap maken waar iedereen welkom is. Gastvrij en een bezoek meer dan waard: Mariaheide!

Back to top