Op zondag 24 april heeft de opening plaatsgevonden van de belevingswandelroute ‘het Duits Lijntje’. Wethouder recreatie en toerisme Coby van der Pas, onthulde één van de informatiepanelen op voormalig rangeerterrein aan de Parallelweg Zuid, locatie Spoorpark Veghel. Ook vond er een voordracht plaats door stadsdichter Rick Terwindt.

 Het Duits Lijntje is een voormalige spoorlijn van bijna 100 km tussen het Duitse Wesel en Boxtel. Gezien de historische betekenis van deze verbinding en de vele verhalen over het Duits Lijntje, is het plan opgevat om een recreatieve belevingswandelroute ‘het Duits Lijntje’ te ontwikkelen om zo de inwoners en toeristen de historie opnieuw te laten beleven.

18 kilometer wandelroute
Het wandeltracé langs het Duits Lijntje is 18 kilometer en strekt zich uit van de grens Boxtel/Olland tot aan de grens Mariaheide/Uden. Het is een belevingsroute waarbij, op een 16-tal informatiepanelen verspreid langs de route, de verhalen worden verteld van en over het Duits Lijntje. In samenwerking met de Noord Oost Brabantse Bibliotheken locatie Veghel zijn de verhalen en het beeldmateriaal voor de informatieborden verzameld en geschreven. En de informatiepanelen zijn gemaakt van populierenhout uit de regio. Naast het populierenhout is gebruik gemaakt van cortenstaal met een knipoog naar de rails. Wethouder Coby van der Pas: “Een mooi ‘staaltje’ samenwerking, waar we als gemeente trots op
mogen zijn. En een mooie toevoeging aan ons wandelpadennetwerk. Dit biedt onze inwoners de mogelijkheid om niet ver van huis nieuwe plekken te ontdekken. Ook wordt het voor toeristen nog aantrekkelijker om Meierijstad te bezoeken.”

Ook zijn er verschillende ommetjes gemaakt, die als zijspoortjes in de vorm van lusjes aan het Duits Lijntje zijn verbonden (zijspoor Noordkade, zijspoor Aa-broeken, zijspoor Vlagheide). De ommetjes/zijsporen zijn mede tot stand gebracht door de betreffende dorps- en wijkraden van de plekken waar het Duits Lijntje loopt.

Bezoekmeierijstad.nl
Via een QR code op de informatieborden komt de bezoeker op bezoekmeierijstad.nl, waar meer informatie staat over het Duits Lijntje, in zowel Nederlands als Engels. Op deze website staat ook informatie over de horecagelegenheden langs de route voor het maken van een stop. De Noord Oost Brabantse Bibliotheken locatie Veghel heeft ook de verhalen voor de website verzameld en geschreven.
Voor meer informatie over de wandelroute ‘het Duits Lijntje’ kunt u terecht op de website www.bezoekmeierijstad.nl/dit-is-meierijstad/cultuur/duits-lijntje

2204016 opening Duits Lijntje

Nieuw op deze site

11 005 6k 1.

Een klein dorp, maar wel het hart van Uden-Veghel, dat is Mariaheide. De meer dan 1600 inwoners leven er gemoedelijk met elkaar. Ooit was Mariaheide een kruispunt van spoorlijnen en hoofdwegen, nu is al dat verkeer verdwenen en zijn het vooral fietsers die Mariaheide doorkruisen. Ooit vormde 'stoplichten' het middelpunt van het dorp, nu zijn dat de mensen die van Mariaheide een bloeiende gemeenschap maken waar iedereen welkom is. Gastvrij en een bezoek meer dan waard: Mariaheide!

Back to top